Præsten og rockbandet får sammen gudstjenesten til at spille

Når solen går ned fredag til Himmelske Dage på Heden vil sognepræsten fra Herning Kirke og rockbandet Die Herren føre publikummet igennem en unik gudstjeneste der tager udgangspunkt i musikken fra U2. Samarbejdet er støbt over næsten 15 år.

Det er ikke første gang, at Herning Kirke og U2-efterligningsorkestret Die Herren arbejder sammen om en gudstjeneste, når de sammen byder på en anderledes gudstjeneste på Torvet i Herning fredag under Himmelske Dage på Heden, hvor de også får selskab af koret Gospel D’Light.

Første gang sognepræst Jens Moesgård Nielsen fra Herning Kirke og forsangeren Morten Marcher fra Die Herren sammen skulle få en gudstjeneste til at spille sammen var tilbage i 2005, hvor de førte kirkegængerne en noget utraditionel gudstjeneste i Herning Kirke – der ligger i forlængelse af Torvet i Herning.

– Vi gik ikke i gang med U2 gudstjenester for at lefle for folk, fylde kirkerne eller kritisere den almindelige højmesse. Vi gik i gang, da vi oplevede, at U2’s sange sætter ord og musik på temaer som liv, død, håb og kærlighed. Temaer som også er centrale i kristendommen, fortæller sognepræst Jens Moesgård Nielsen.

Siden 2005 har Herning Kirke og Die Herren arrangeret U2 gudstjenester i 2007, 2010 og senest i 2013. Hver gudstjeneste har haft sit eget særpræg i form af dramaturgi, lyssætning, tema og format. Dertil er gudstjenesterne nået længere ud end kirken på Torvet. I 2010 blev gudstjenesten holdt i Viborg Domkirke og i 2013 optog og sendte TV MIDT-VEST hele gudstjenesten.

Gudstjenesten fredag den 31. maj kl. 22.00 bliver femte gudstjeneste sammen for Herning Kirke og Die Herren. Dertil har Die Herren siden den første gudstjeneste i Herning tilbage i 2005 medvirket i over 100 lignende gudstjenester i danske kirker.

– For os i Die Herren er koncerter i kirker en skøn forandring. For det giver os mulighed for at spille sange, som vi ikke spiller så ofte. Samtidig har vi oplevet, at musikken fra U2 virkelig egner sig til netop kirkerummets stemning, historie og ånd, fortæller forsanger Morten Marcher fra Die Herren og uddyber:

– Vi er organisterne og ikke i fokus på samme måde som normalt. Det er præstens ord der er i fokus, og det har vi det godt med som band. Gudstjenester som den på Torvet i Herning giver os en større forståelse for den musik, som vi spiller til hverdag.

En U2 gudstjeneste er en anderledes gudstjeneste. Men for sognepræsten er en gudstjeneste en gudstjeneste. Og alle gudstjenester kræver nærvær og fokus. Men lidt er dog anderledes.

– Musikken får lov til at fylde mere. Som præst fortæller jeg om gudstjenestens tema, læser korte passager fra Bibelen, beder Fadervor og lyser velsignelsen, fortæller Jens Moesgård Nielsen og serverer en sidste detalje:

– Vi øver sammen som præst og band. Det plejer vi ikke at gøre til en almindelig gudstjeneste.

Du kan selv komme med til U2 gudstjeneste. Fredag den 31. maj kl. 22.00 på Torvet i Herning.

 

Af Filip Wallberg

Følg os

Følg os og få sidste nyt, indblik i forberedelserne og masser af liveopdateringer under arrangementet på:

Kontakt

Anne Mie Skak Johanson
Sekretær for Himmelske dage på Heden

Mobil: +45 61223560 
Mail: info@himmelskedage.dk

www.danskekirkedage.dk

Nyhedsbrev

Copyright © 2018 Himmelske dage på Heden