Visionsdagen gav deltagerne en større viden om hvad og hvordan og hvem for Himmelske Dage. Gennem de forskellige oplæg blev der delt givende inspiration ikke alene til de kommende Himmelske Dage men også til kirkearbejde generelt. I grupper blev der talt om tanker og drømme for dagene i Silkeborg, og lige der oplevede man stor diversitet og forskellighed; det som netop er styrken ved at samarbejde på tværs. Endelig var der en invitation til alle deltagerne om at arbejde med på projektet. En del frivillige meldte sig og tak for det! Men der er fortsat brug for mange flere. Er du interesseret så skriv til silkeborg@himmelskedage.dk.
Nu starter det konkrete planlægningsarbejde.
Nedenfor et resumé af dagens oplæg og temaer for dagens workshops
Efter dagens refleksion fortalte formand for Landskomiteen for Danske Kirkedage, Søren Abildgaard om visionen bag eventet Himmelske Dage. Han sagde blandt andet at Danske Kirkedage ønsker at være med til at inspirere og give mod til engagement i kirke og i samfund. Danske Kirkedage ønsker gennem eventet Himmelske Dage, men også gennem løbende samarbejde mellem kirker og internationalt netværk, at være med til at skabe bevægelse for og i kirke-Danmark. Organisationen bag Himmelske Dage er lidt kompleks. Himmelske Dage er betegnelsen for det event som Danske Kirkedage afholder hvert tredje. Danske Kirkedage ledes på landsplan af en valgt landskomité, mens det lokale event Himmelske Dage planlægges og afvikles af en udpeget lokalkomité. Alt sammen er det en del af Danske Kirkers Råd.
Borgmesteren for Silkeborg Kommune Helle Gade fortalte herefter lidt om Silkeborgs historie. Byen Silkeborg, der ligger midt i det smukke Søhøjlandet, holdt sit 175 år jubilæum i 2021. Byen er bygget op omkring handel og industri, og profilerer sig i dag som Danmarks outdoor hovedstad. Kommunen arbejder med at bruge naturen til at skabe både sundhed og velvære i hele kommunen. Borgmesteren hilste Himmelske Dage i Silkeborg velkommen, og så frem til et godt samarbejde.
Dagens næste oplæg handlede om temaer for Himmelske Dage i Silkeborg. Fungerende biskop for Århus Stift, provst Esben Thusgård startede med at udtrykke Aarhus Stifts begejstring for at Himmelske Dage kommer til Silkeborg. Stiftet vil gerne, at hele stiftet inddrages og engagerer sig i arbejdet. Angående tema så er den folkekirkelige forpligtigelse blandt andet at være optaget af temaer, som almindelige danskere i almindelighed er optaget af. Her pegede Esben Thusgård på: mistrivsel – særligt blandt unge, grøn omstilling og krigen i Ukraine. Det er temaer, som bør tages op på Himmelske Dage. Der er blevet talt om Himmelske Dage som et vindue. Ofte tænker vi på eventet som et vindue, hvor igennem kirken kan ses og opdages, men Himmelske Dage kunne også være et troens vindue, som mennesker kunne få lov til at se deres virkelighed, deres bekymringer og deres glæder igennem. Formand for lokalkomiteen i Silkeborg sognepræst, Jacob Krogh Rasmussen delte herefter de tanker, som lokalkomiteen har gjort sig om tema for dagene i 2025. Samtalen har kredset om ordenen: Løft blikket!! Det handler om at løfte blikket og se alt det som omgiver én. At løfte blikket og se mennesker omkring én, så der skabes fællesskaber, at se naturen og alt det skabte, så vi tager vare på den, at se mod det himmelske så vi finder tro. Lokalkomiteen har endvidere talt om, at Himmelske Dage 2025 skal placeres midt i Silkeborg by langs en akse, der løber fra Silkeborg Kirke – langs gågaden – via Vor Frue Kirke – til Lunden.
Himmelske Dage er en økumenisk kirkefestival, som planlægges og afvikles i et samarbejde mellem forskellige kirkesamfund. I sit oplæg fortalte professor Peter Lodberg at økumenisk arbejde er berigende, men det er også besværlig. Det er berigende, fordi vores liv og tro tilføres nye perspektiver i mødet og i samarbejdet med mennesker fra andre kirketraditioner end vores egen. Samtidig møder vi også uenigheder og det kan være besværligt. Men uenigheder er der alle steder, hvor mennesker mødes. Spørgsmålet er, hvordan vi omgås vores uenigheder på en sådan måde, at vi fortsat har noget at tale med hinanden om. I Danmark er mangfoldigheden i samfundet og i kirkelivet stigende. Kirkeligt er man gået fra monopol til øget diversitet og hyper sekularisering. Vi oplever kirkeadskillelser ikke længere handler om dogmatiske spørgsmål men rammer indenfor de enkelte kirkesamfund. Midt i alt dette har det økumeniske noget at tilbyde i besindelsen på samtalen og på samarbejdet på tværs. Det økumeniske samarbejde fornyer os, og kan være med til at forny troens sprog og forny besindelsen på troens kilder. Det har vi brug for i vores tid. I forlængelse af Peter Lodbergs oplæg delte Jens Christian Kirk, der var formand for lokalkomiteen i Herning i 2019 sine erfaringer med det økumeniske samarbejde. Lokalkomiteen i Herning var sammensat af personer fra forskellige kirkesamfund. I udgangspunktet var der ikke det store kendskab til hinanden og vel egentlig en del skepsis. Men gennem samarbejde om Himmelske Dage udviklede der sig kendskab, venskab og sammenhold i lokalkomiteen. Det sammen gjaldt arbejdsgrupperne under lokalkomiteen. Også de var sammensat på tværs af kirkesamfund. Det økumeniske fik form i samarbejdet og blev en berigelse.
Dagens tre workshops tog udgangspunkt i nedenstående ord. Alle indgik i lokalkomiteens temadrøftelse:
FÆLLES
(a) FÆLLES - fællesskaber som er bæredygtige, på tværs og væredygtige.
(b) FÆLLES for mange - kirkedagskendere, temabevidste, silkeborgensere, børn, unge, de nysgerrige …
c) aktiviteter, der fremmer temaet FÆLLESSKAB på Himmelske Dage i Silkeborg
TRO og KIRKE
(a) TRO OG KIRKE - relevant, multikulturel, åben.
(b) TRO OG KIRKE – som ansvarlig, bæredygtig, opmærksom på skaberværket.
(c) aktiviteter, der sætter TRO OG KIRKE på dagsordenen på Himmelske Dage i Silkeborg
LOGISTIK og MEDEJERSKAB
(a) LOGISTIK – Hvordan får vi en god og indbydende logistisk ramme?
(b) hvad skal arrangørerne i Silkeborg særligt huske på/vægte?
(c) MEDEJERSKAB – hvordan skabes der et bredt medejerskab for Himmelske Dage i Silkeborg?
Alle inputs fra dagens workshops tager lokalkomitéen med videre i deres planlægning. Næste faser i arbejdet er arbejde med at fastlægge endeligt tema og sammensætte udvalg under lokalkomiteen.