Af Jakob Krogh Rasmussen (formand for Himmelske Dage - Kirkernes Folkemøde 2025 i Silkeborg)
og Simon Kangas Larsen (formand for Landsudvalget for Kirkernes Folkemøde)
Når Silkeborgs gader og stræder fra den 29. maj til den 1. juni lægger brosten til Himmelske Dage – Kirkernes Folkemøde 2025, er det 19. gang, at dansk kirkeliv samles på den måde. Aarhus Stift er denne gang vært sammen med det økumeniske kirkeliv i Silkeborg og resten af Østjylland. Frivillige fra forskellige kirkelige traditioner og organisationer har i et par år været i gang med at løfte den opgave, det er at skabe det næste folkemøde i Kristi himmelfartsdagene.
Siden 1968 har kirker og organisationer sat hinanden stævne på forskellige måder. Første gang hed arrangementet Mini-Uppsala, senere Danske Kirkedage, og fra 2016 Himmelske Dage i København, Herning (2019) og Roskilde (2022). I Silkeborg finder arrangementet sted under den samlede betegnelse Himmelske Dage – Kirkernes Folkemøde 2025, og dobbeltnavnet understreger, at Danske Kirkedage siden begyndelsen har været og er i stadig bevægelse og udvikling.
I dag findes en række folkemøder i Danmark. Det begyndte for alvor med demokratiets folkemøde på Bornholm i 2011, og siden har kulturen, naturen, de unge, børnene, energien, klimaet og andre fået deres egne folkemøder. Derfor er det oplagt, at den næste bevægelse for Himmelske Dage er at kalde sig Kirkernes Folkemøde. Et folkemøde er nemlig en kendt og genkendelig mødeform, som både danskerne, meningsdannere og medier er fortrolige med, og derfor giver et folkemøde større synlighed og større deltagelse.
Det mærker vi allerede nu, hvor vi nærmer os tidspunktet for Himmelske Dage – Kirkernes Folkemøde 2025 i Silkeborg. Programmet har længe været på plads, og her er der flere nyskabelser, som er værd at bemærke. Blandt andet kommer en række partiledere og politikere fra hele det politiske spektrum og taler. På Folkemødet på Bornholm holder de partiledertaler – på Kirkernes Folkemøde i Silkeborg holder de politiske bibeltimer. Opgaven er enkel: Politikerne skal fortælle, hvad beretningen om den barmhjertige samaritaner betyder for dem. Det er en af Jesu lignelser, der siger allermest om, hvordan vi skal leve sammen med vores medmennesker og dermed skabe samfund og fællesskab sammen.
Et andet eksempel fra programmet er mediernes øgede opmærksomhed, fordi arrangementet er blevet et folkemøde. Blandt andet deltager DR på en ny mediescene, hvor de både vil sende live og optage programmer foran et publikum. Lyttere i hele landet kan på P1, P2 og P4 opleve folkemødet i deres radio, og tv-seere kan glæde sig til, at DR optager gudstjenester. DR P1 transmitterer også en radiogudstjeneste fra Silkeborg Bibliotek og afslutningsgudstjenesten fra torvet. Kristeligt Dagblad er også til stede – både med journalistisk dækning og debatter, der sætter dagsordenen, og det samme er andre nationale, regionale og lokale medier.
Et tredje eksempel er nyskabelsen Den Økumeniske Pris, der uddeles for første gang i Silkeborg.
Prisen, der er inspireret af blandt andet Dialogprisen på Folkemødet på Bornholm, vil anerkende et økumenisk initiativ, gruppe eller person, der inspirerer andre til at styrke det økumeniske og tværkirkelige.
Og endelig har planlægningen af arrangementet været båret frem af, at det er et folkemøde, da kommunen, erhvervslivet og kulturlivet i Silkeborg gerne vil være værter for et folkemøde. Byen er i forvejen kendt for sit fokus på friluftsliv, men byen viser sig også ideel til Kirkernes Folkemøde, da både kirkeliv og kulturelle institutioner er af høj kvalitet og tæt koncentreret omkring bymidten.
Når vi laver et Kirkernes Folkemøde, har det været vigtigt for os at skabe noget, der er unikt i forhold til de andre folkemøder, der findes i Danmark. Et kirkeligt folkemøde er derfor blandt andet kendetegnet ved, at gudstjenester og andagter er den puls, der giver liv til mødet mellem mennesker. Det økumeniske, tværkirkelige fællesskab er særligt tydeligt her, og det bliver det også i de mange gudstjenester, der finder sted i Silkeborg. Her planlægges blandt andet 24 timer med forskellige gudstjenester i Silkeborg Kirke, og der er lagt mange kræfter i både åbnings-, aften- og afslutningsgudstjenesterne.
Et andet vigtigt kendetegn er musik og fællessang. Der skal synges, når det er muligt, og der bliver musik fra mange traditioner mellem husenes facader og på torvepladserne. Koncerter med solister, lokale kor, bands og gospel er blandt andet at finde på programmet samt fællessang dagen lang, hvor vi gennem sang trækker vejret i fællesskab.
Siden begyndelsen i 1968, hvor man samledes til Mini-Uppsala i Haslev, et forberedende møde for Kirkernes Verdensråds generalforsamling i Uppsala det år, har det internationale perspektiv været afgørende. Det er det også i 2025, hvor verden til stadighed er ramt af rystelser og udfordringer på den ene eller anden måde. Et tredje kendetegn er derfor det internationale perspektiv, og gæster fra forskellige kirkelige traditioner i Mellemøsten, Afrika og Asien er inviteret til at inspirere os i Danmark. Det samme er kirkefolk fra de nordiske lande og Ukraine, hvorfra der kommer en større delegation, samt lokale migrantmenigheder i Danmark.
Som endnu et nyt tiltag er det globale telt, hvor flere af de kirkelige organisationer, som alle arbejder med et internationale sigte, er gået sammen om at skabe et fællesskab, som giver et overblik over alt det, som det kirkelige Danmark også kan ude omkring i verden. Her vil være et Speakers Corner, hvor der er mulighed for at komme endnu tættere på de internationale gæster og indgå i dialog med dem.
Et fjerde kendetegn for Danske Kirkedage, Himmelske Dage og nu Kirkernes Folkemøde har altid været ønsket om økumenisk dialog og sameksistens. Det økumeniske vil skinne igennem i alt fra sociale og diakonale aktiviteter, pilgrimsvandringer, samtaler om grøn kirke og klima til teologiske diskussioner om frelse, håb og tro. Et af højdepunkterne denne gang bliver præsentationen af de første prøveoversættelser fra Danmarks nye autoriserede bibel, der er planlagt til at udkomme i 2036. Det er den autoriserede bibel, alle kirker bruger i Danmark, og derfor et sted, hvor et af de økumeniske fundamenter i Danmark bliver lagt.
Et femte kendetegn for et Kirkernes Folkemøde er, at arrangementet vitterligt er et møde. Inspireret af andre folkemøder åbner vi os for samfundet og samtiden på nye måder. Dels for de borgere, der bor i området, dels for medier og meningsdannere, dels for de mange, der er engageret i dansk kirkeliv – lokalt og nationalt. Ambitionen er, at der bliver meget inspiration at hente med hjem til det daglige kirkeliv, og at samtalerne vil fortsætte, når det sidste alterlys er pustet ud i Silkeborg den 1. juni. Inspirationen kan man blandt andet få på Mulighedernes Marked, hvor mere end 60 udstillere præsenterer deres bud på, hvordan man i fremtiden kan gøre kirke og kristendom relevant for dem, der bor i Danmark.
En anden fremtid, der er vigtig, er de unge og børnene, som der er særlige programmer for og fokus på i Silkeborg. I Unge-udvalget har unge skabt events for unge, og der er derudover etableret et hostel på en skole midt i byen, så de kan få alle dagene med. Og med udgang i et børnehus bliver familier og børn mødt af et inspirerende program med både optræden, bibelfortælling, krea og hoppeborg.
Temaet for Himmelske Dage – Kirkernes Folkemøde 2025 i Silkeborg er "Løfter blikket". I den tematiske overskrift er en tydelig opfordring til at løfte vores blik og se hinanden og den verden, vi er en del af, i øjnene og rette dem mod Gud. Temaet vil gennemsyre de mere end 250 forskellige små og store arrangementer og gudstjenester, der finder sted, når Danmark for 19. gang mødes til Kirkernes Folkemøde i Silkeborg i Kristi himmelfartsdagene.
I Silkeborg bliver sporene også lagt til fremtidige Kirkernes Folkemøde, og vi ved allerede nu, at den 20. gang bliver Helsingør Stift og Hillerød by i 2028. Her er der, som i Silkeborg, nedsat et lokaludvalg, der har rødder i de lokale kirkelige traditioner og organisationer. Hillerød-folkene vil deltage i Silkeborg og her modtage den fakkel, der blev tændt i 1968, og som brænder med fuld styrke, når vi mødes i Silkeborg.